poniedziałek, 5 maja 2014

Warzywa pieczone

Ostatnio jestem na fali! Objawienie za objawieniem. Matko, jak to nam smakowało! A co za banalny obiad, i do tego wegetariański.

Składniki:
- dwa słodkie ziemniaki
- bakłażan
- szparagi
- czosnek
- papryka
- olej/oliwa
- przyprawy: u nas tymianek, sól, pieprz i cebula suszona

Włączyć piekarnik (220-240 stopni, bez termoobiegu). Bakłażana pokroić w plastry, mocno posolić i zostawić. W tym czasie pokroić słodkiego ziemniaka (najpierw na pół w poprzek, a potem ułożyć stabilnie płaską częścią na desce i kroić w plastry, potem w słupki czy jak kto chce), podzielić czosnek na ząbki (nie trzeba obierać), pokroić paprykę na spore kawałki, szparagi złamać i odrzucić część poniżej miejsca złamania. Teraz bakłażana opłukać i wytrzeć. Wszystko w dużej misce albo już na blaszce wymieszać z olejem i przyprawami. Wszystko wrzucić na dość płaską blachę (u nas były dwie, ale trzeba uważać, bo szybkość zapiekania zależy od ilości warzyw na blasze) i piec gdzieś 35-40 minut. Jak ziemniaki i papryka zaczynają się mocno przypiekać na krawędziach, raczej trzeba już wyjmować.

Do tego sos czosnkowy (majonez, śmietana/jogurt, ząbek czosnku, sól, pieprz/chili).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz