poniedziałek, 5 maja 2014

Makaron po chińsku z kurczakiem

No, chyba doznałam chińczykowego objawienia. To jest to! Jakie pyszne! Nie lubię, jak kolejne danie mięsne wywołuje we mnie taki zachwyt i grozi, że wejdzie na stałe do naszego repertuaru (staram się ograniczać mięso), ale to chyba weszło tam przebojem ;) Kurczak słodko-kwaśny, bez ananasa, bez koncentratu pomidorowego, za to z aromatycznym sosem sojowym, czosnkiem, imbirem i dymką, które dają mu takieeeego kopa :)

Przepis z Kwestii Smaku, cytuję:

Składniki, 2-3 porcje:

• 350 g piersi kurczaka
• sól
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 cm kawałek świeżego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• 1 dymka
• 1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny)
• 4 łyżki cukru trzcinowego (można zastąpić białym)
• świeżo zmielony pieprz
• 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w 1,5 cm kostkę
• szczypta płatków chili lub oczyszczona z nasion zielona chili lub szczypta mielonej chili - ilość do smaku (u nas zamiast tego łyżeczka sosu sambal oelek, bo mam)
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka oleju roślinnego (użyłam kokosowego)


Dodatkowo (opcjonalnie): szczypiorek do posypania i posiekane orzeszki ziemne

Do podania: makaron jajeczny Chow Mein (ewentualnie, ale gorzej - ugotowany biały ryż, około 100 g lub makaron ryżowy, około 150 g)



Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić z błonek i żyłek. Pokroić w 1,5 cm kostkę. Doprawić solą sosem sojowym i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Imbir i czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki (u nas posiekane drobno), dymkę posiekać.
Do kubeczka wlać ocet ryżowy, dodać 3 łyżki wody i cukier, wymieszać i odstawić. Ugotować ryż lub makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać wodą.
Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć imbir, czosnek i dymkę, smażyć mieszając przez minutę, włożyć kurczaka i obsmażać na średnim ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dodać paprykę, chili oraz pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować (po chwili dodałam sporo więcej wody, żeby odkarmelizować dno patelni). Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż ocet złagodnieje a sos zacznie się karmelizować. Dodać sos sojowy i wymieszać. (u nas sos był na kurczaku)
Przesunąć składniki na bok patelni, w wolne miejsce włożyć ryż lub makaron (gdyby się posklejał, można go wcześniej zalać na sitku gorącą wodą). Podsmażyć chwilkę ryż lub makaron aby się podgrzał, co chwilkę go mieszając. Na koniec wymieszać wszystko na patelni i posypać opcjonalnie szczypiorkiem i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz