niedziela, 12 stycznia 2014

Żeberka w miodzie i keczupie

Bardzo pyszny przepis, żeberka wyszły mięciutkie i delikatne. Trzeba dusić jak najdłużej - my wstawiliśmy rano na godzinę i potem gdzieś jechaliśmy, więc zostawiliśmy do ostygnięcia w piekarniku, a po powrocie znowu włączyliśmy chyba na pół godziny czy godzinę. Aha, i nie miałam przecieru, więc dałam keczup i trochę mniej octu (jabłkowego). Następnym razem zrobimy z przecierem.

http://camillagryzie.blogspot.com/2012/01/zeberka-w-miodzie.html

Podobny przepis z Biedronki :P http://www.biedronka.pl/zeberka_w_miodzie/ Z niego wzięłam pomysł na dodanie majeranku.

Cytuję przepis z pierwszego linka:

Składniki:
- 1 kg żeberek,
- olej, najlepiej rzepakowy (bo najzdrowszy)
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia.


1. Pójść do masarni i wybrać żeberka. Wbrew pozorom lepiej wybrać te jasne. W miarę możliwości z niewielką ilością tłuszczu. Warto również sprawdzić ich sprężystość (naciskając palcami).
2. Żeberka pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem. Odstawić na ok. pół godziny. Zrumienić na gorącym oleju, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3. Na tłuszczu od smażenia żeberek dusić pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Dodać miód, ocet, przecier pomidorowy. Przyprawić wedle uznania. Dusić 15 minut.
4. Zalać żeberka przygotowanym sosem, przykryć naczynie. Dusić do miękkości ok. 1,5 godziny (raczej dłużej niż krócej) w piekarniku rozgrzanym do 170-180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz