sobota, 26 października 2013

Drożdżówka ze śliwkami

Masz ci los, nie mogę znaleźć przepisu! :] Ważne w nim było, że całe jajka, a nie żółtka (nic nie zostaje). Można ciasto zostawić na dłużej w lodówce (my poszłyśmy na spacer i olałyśmy sprawę). Znajdę na pewno, jak nie ten, to podobny. Kruszonkę najlepiej wyrobić w misce po cieście, przy okazji zbiera się jego resztki - genialny patent!

EDIT: Znalazłam! http://sprawdzonakuchnia.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami/

Cytuję, ale następnym razem wypróbuję inny przepis, bo w tym dodawałam mąki - ciasto wydawało się za rzadkie. No i zrobiłam z połowy składników.

Składniki na ciasto drożdżowe
4 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej ( najlepiej do ciast drożdżowych )
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 kostka masła lub margaryny ( 200g )
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych
4 jajka
300 g śliwek
Składniki na kruszonkę
30 g płatków migdałowych + 30 g do posypania po wierzchu
50 g ciemnego cukru np. Muscovado
50 g masła
100 g mąki
kilka kropli zapachu migdałowego

Instrukcje
Masło rozgrzać w rondelku, dodać mleko i cukier, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Nie gotować!
Do przestudzonej mieszaniny dodać jajka, wymieszać
Następnie dodać drożdże, zapach i mąkę
Wszystko wyrobić mikserem tak, aby ciasto dobrze się połączyło
Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby urosło
Po tym czasie ciasto jeszcze raz dobrze przerobić, najlepiej mikserem przez 10 minut, powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto będzie dość luźne, ale nie dosypujcie więcej mąki
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Forma powinna być dość duża, ciasta jest sporo i pięknie rośnie, ja piekłam w formie o średnicy 27 cm.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C
Przygotować kruszonkę, w małej misce wsypać mąkę, pokrojone masło, cukier i migdały
Wszystkie składniki wymieszać ręką dobrze ugniatając i ściskając
Śliwki umyć i wypestkować, każdą przekroić na 6 części. Umieścić je w misce i posypać łyżką mąki i łyżką cukru, możecie pominąć cukier, jeśli śliwki są bardzo słodkie, wymieszać
Przerobione ciasto przełożyć do formy, rozprowadzić je równomiernie po całej foremce ( najlepiej mokrą dłonią ).
Ułożyć owoce, posypać kruszonką na przemian z płatkami migdałowymi
Ciasto drożdżowe wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut przy otwartych drzwiczkach (ciasto przez te 20 minut wspaniale wyrośnie)
Po tym czasie zamknąć piekarnik i piec przez kolejne 35 – 40 minut. Do uzyskania złocistego koloru, jeśli ciasto z góry zacznie się zbyt mocno przypiekać przykryć folia aluminiową. Studzić w formie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz