piątek, 27 września 2013

Chili ze słodkim ziemniakiem wg Foodwishes

Pychota (Gato miała rację!), zrobiłabym nawet więcej i zamroziła ;) Chociaż nie wiem, czy słodki ziemniak dobrze się mrozi.

Przepis tu: http://foodwishes.blogspot.com/2012/10/roasted-sweet-potato-black-bean-chili.html

Składniki:

Ingredients:
2 lbs orange-fleshed sweet potatoes
1/2 tsp ground chipotle pepper, or to taste
1/2 tsp salt
2 tbsp olive oil, divided
1 onion, diced
4 cloves garlic, minced
1 red bell pepper, diced
1 jalapeno, sliced
1 tbsp cumin
2 or 3 tbsp Ancho chili powder, or other chili powders, or to taste
1/4 tsp dried oregano
1 can (28-oz) diced or crushed tomatoes
1 cup water, more as needed
1 tbsp corn meal
1 tsp salt, or to taste
1 tsp sugar
1 tsp unsweetened cocoa
2 cans (15-oz) black beans, drained, rinsed
cayenne to taste
sour cream and cilantro to garnish


Zamiast słodkiego pewnie czasem damy zwykłego ziemniaka. Nie daliśmy ostrej papryczki (gdzieś połowa łyżeczki zwietrzałego pieprzu kajeńskiego i tak dała kopa).

A, no i oczywiście nie piekliśmy, tylko podsmażyliśmy ziemniaka na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz