czwartek, 15 sierpnia 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Wcześniej było tofu, teraz jest niewegetariańsko, czyli kurczak. Baaardzo podpasował nam ten drugi przepis (pierwszy wydaje mi się za słodki, ale może źle pamiętam), więc z nim spróbuję też przygotować tofu. Przepis z nieocenionego kotlet.tv, cytuję poniżej:

Składniki
kurczak:

ok. 350 g kurczaka
3 łyżki sosu sojowego
3 plasterki imbiru <= imbir jest w tym genialny! obowiązkowy! 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia ok. 4 łyżki mąki sos: 3 łyżki cukru 1/2 szklanki soku ananasowego 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok 1/4 szklanki wody dodatki do sosu: 1 cebula 3 połówki różnych kolorów papryki <= u nas oczywiście tylko czerwona ;) 4-5 plasterków ananasa pędy bambusa (pół szklanki) <= u nas bez nich 1 łyżka masła ryż długoziarnisty do podania (ok. 250 g) <= u nas był makaron ryżowy, pycha :)


Po opis przygotowania odsyłam na stronę kotlet.tv.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz