piątek, 30 listopada 2012

Tortille zapiekane ze szpinakiem i ricottą

Koniecznie muszę to zapisać, bo to ekspresowy obiad :)

Paczka tortilli
worek mrożonego szpinaku (450 g chyba)
pudełko ricotty
czosnek
sól, pieprz
ser żółty
przecier pomidorowy (kupiliśmy taki już przyprawiony) [nie mylić z koncentratem] [następnym razem chyba jednak zmiksuję pomidory z puszki, bo przecier to nie to samo]

Rozmrozić szpinak na patelni, podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Wyłączyć gaz, dodać ricottę, posolić, popieprzyć, zamieszać.

Na dno naczynia żaroodpornego (mamy takie ceramiczne, prostokątne) wylać trochę przecieru. Na tortille nakładać farsz, zawijać (zawijając boki do środka, żeby takie prostokątne wrapy wychodziły. Układać w naczyniu. Polać przecierem, posypać serem żółtym. Zapiec - u nas 200 stopni na... nie wiem, jak długo, aż się ser zapiekł i tortille zaczęły się złocić po bokach. Wszystko jest zjadliwe nawet na zimno, więc nie ma to znaczenia :)

Wyjąć i jeść :) Muszę wypróbować inne farsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz