Mieliśmy akurat kurki, więc dorzuciłam garstkę :)
Kopiuję przepis:
Sos śmietankowy z cebulką:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 średnia biała cebula, pokrojona w malutką kosteczkę
• 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
• 1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• świeże zioła, np. 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oregano lub tymianku
Na oliwie zeszklić cebulkę nie rumieniąc (smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając). Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Wymieszać z ziołami.
I reszta istotnych rzeczy:
Przygotować ciasto na pizzę zgodnie z przepisem. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć twarde końce i obrać najbardziej twardą skórkę (do około 1/3 długości małych i 2/3 długości większych szparagów). Ser ricotta (poszarpaną mozzarellę, ser feta lub ser kozi) wymieszać z ziołami i doprawić solą oraz pieprzem.
Nigdy wcześniej nie robiliśmy pizzy bez pomidorowego sosu, ale jest bardzo smaczna :) Ciasto zrobiłam standardowe, czyli puszyste z przepisu z moichwypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz