środa, 13 czerwca 2012

Kalafior w jajku i bułce tartej

Pychota :) Polane dużą ilością słodkiego sosu chili.

Przepis jest bardzo niechlujny, bo NIENAWIDZĘ panierowania - ale smaczny. A więc:

1) Kalafiora trzeba podzielić na różyczki
2) Wrzucić do miski/zlewu z wodą i dobrze wypłukać + spłukać na sitku.
3) Ugotować w osolonej wodzie (dziś gotowałam 10 minut, ale nie wiem, ile jest optymalnie)
4) W sporawej misce roztrzepać jajko, dodać trochę soli, pieprzu.
5) Wymieszać z tym ugotowane, odsączone kalafiory.
6) Posypać hojnie bułką tartą i wymieszać wszystko.
7) Kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz.
8) Porządnie usmażyć, żeby przypadkiem nie zostało surowe jajko.
9) Polać hojnie słodkim sosem chili.
10) Ewentualnie dosolić.
11) Zjeść :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz