sobota, 21 stycznia 2012

Kiszka ziemniaczana

Jedno z moich ulubionych dań, nieważne, że w śmierdzącej świńskiej kiszce :P To jest po prostu PRZEPYSZNE :D

Proporcje są "na oko".

kiszka wieprzowa (nie wiem, gdzie to można kupić, niestety...)
2 kg ziemniaków (tyle, co mieści się na tacy + kilka więcej)
0,5 kg boczku (zależy, jak bardzo mięsne chcemy)
4 duże cebule
sól, pieprz
1 jajko
niepełna szklanka kaszy manny
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
Jeśli kiszka jest solona, najpierw trzeba ją wymoczyć i dać mniej soli do farszu.

Nadzienie przygotowuje się tak, jak w przepisie na babkę ziemniaczaną.

Jeden koniec nitki zawiązać nitką do szycia. Łyżką wkładać nadzienie, ręką przeciskać dalej (ściskając z zewnątrz). Uważać, żeby nie pękło, nie za dużo napełniać, ma być dość luźno. Zawiązać drugi koniec.

Blachę posmarować olejem, położyć kiszki, wyrównać ręką. Igłą dokładnie ponakłuwać.

Piec w 200 C ok. 1,5-2 godziny (min. 1,5). Jak się zarumieni, zmniejszyć do 180 stopni.

Inny przepis na kiszkę z bloga Every Cake You Bake.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz