niedziela, 4 grudnia 2011

Rożki francuskie z jabłkami

Co tu dużo mówić - zrobiliśmy dokładnie jak w przepisie dwa razy i za każdym razem efekt jest piorunujący :))) Absolutny przebój :)

Rożki francuskie z jabłkami z przepisu mojewypieki.blox.pl:

Od Jedzenie

Cytuję przepis:

Składniki na 6 dużych rożków:
375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
3 duże jabłka lub 5 naprawdę małych
sok i skórka otarta z połowy cytryny
3 łyżki rodzynków
2,5 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.


Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.*
* pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z cytryny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz