sobota, 19 listopada 2011

Ryba z pietruszką i czosnkiem

Od razu ostrzegam (i chwalę się zarazem), że przepis wymyśliłam sama, pod wpływem okoliczności. To, że go zapisuję, świadczy o tym, jak bardzo mi danie smakowało :) A było tak, że piekłam w piekarniku frytki i szkoda mi było marnować tego ciepła. Na stole leżała resztka pęczka pietruszki, na półce czosnek, w lodówce masło i cytryna. Z oglądania dziesiątek przepisów pamiętałam, że np. pstrągi często przyrządza się z pietruszką, czosnkiem i masłem - więc nie mogło nie być jadalne. A skoro da się zjeść, to co szkodzi spróbować.

- trochę filetów rybnych (tutaj były 3 filety z soli, ale 3 to za mało, następnym razem lepiej 5)
- pół pęczka pietruszki
- ze 3 ząbki czosnku
- kilka plastrów cytryny
- masło
- sól, pieprz
- oregano

Wysmarowałam olejem pokrywkę od naczynia żaroodpornego (rozmiar w sam raz), na to poszła pietruszka, na to rozmrożone ryby, na nie odrobina soli, pieprzu i oregano, potem pokrojony w plastry czosnek, kawałeczki masła i na koniec plasterki cytryny. Poszło do piekarnika razem z frytkami i wyszło boskie :)

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz