niedziela, 3 lipca 2011

Sushi

UPDATE 2016.01.25: Chyba jesteśmy ostatnio bardziej żarłoczni, bo robiłabym ryż z co najmniej 2,5-3 szklanek. Wtedy na pewno będzie sushi aż do znudzenia ;)

No i nowe odkrycie: sushi z bananem + słodki sos sojowy! (była wersja z bananem w naleśniku, dla Zosi, ale mnie najbardziej smakowało tradycyjne, w nori)


Robiliśmy wczoraj sushi.

Do zapamiętania:

Na dwie osoby, żeby najeść się do syta i żeby zostało jeszcze na sute śniadanie:
2 szklanki surowego ryżu.

Nasze dodatki:
* wędzony łosoś
* ogórek
* awokado
* sałata
* serek kremowy
* omlet pokrojony w paski

Ciąg dalszy nastąpi :)

P.S. Poprzedni sos sojowy bardziej mi smakował. Teraz mamy taki z czerwoną nakrętką - jest za słony.

Od Jedzenie

Od Jedzenie

UPDATE 2012.12.27: Ryż do sushi. Zrobiliśmy na święta ( :P ) sushi z ryżem według przepisu ze strony http://allrecipes.com/recipe/perfect-sushi-rice/. Był pyszny, od tej pory będziemy go stosować :) Ilość też była bardzo dobra.

Cytuję:

2 cups uncooked glutinous white rice (sushi rice)
3 cups water
1/2 cup rice vinegar
1 tablespoon vegetable oil
1/4 cup white sugar
1 teaspoon salt

Rinse the rice in a strainer or colander until the water runs clear. Combine with water in a medium saucepan. Bring to a boil, then reduce the heat to low, cover and cook for 20 minutes. Rice should be tender and water should be absorbed. Cool until cool enough to handle.
In a small saucepan, combine the rice vinegar, oil, sugar and salt. Cook over medium heat until the sugar dissolves. Cool, then stir into the cooked rice. When you pour this in to the rice it will seem very wet. Keep stirring and the rice will dry as it cools.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz