wtorek, 17 maja 2011

Zapiekanki

Dzisiejsza próba generalna zakończyła się pełnym sukcesem.

Składniki:
bułki (dość płaskie, takie ciabatkowate, żeby nadzienie nie spadało)
kilka pieczarek
kostka żółtego sera
szczypiorek
keczup
oliwa/masło

Bułki polewamy oliwą/smarujemy masłem (ja użyłam oliwy).
Na to kładziemy starkowany ser żółty.
Na to starkowane pieczarki.
Na tym etapie dociskamy do bułki, żeby nie spadało.
Wkładamy na jakieś 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Po prostu trzeba patrzyć, kiedy już wszystko jest przypieczone jak trzeba.
Po upieczeniu posypujemy pokrojonym szczypiorkiem (dużo!).
No i, jak kto chce, polewamy troszkę keczupem.

Ta kolejność - najpierw ser, potem pieczarki - mi się podoba, bo ser jest ciągnący, a pieczarki fajnie wysuszone, a nie żabowate.

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz