sobota, 28 maja 2011

Truskawkowo-migdałowe crumble wg Nigelli

Przepis stąd.

Zdjęcia nie ma, zjedzone było błyskawicznie. Natychmiast zaczęłam myśleć o powtórce :) Tylko może następnym razem trochę mniej cukru. Zamiast ekstraktu waniliowego dodałam oczywiście cukier wanilinowy, ale spróbuję dopaść ekstrakt waniliowy w Marks & Spencer albo Kuchniach Świata. Mielone migdały zrobiłam blenderem z migdałów w płatkach.

Nigella mówi, żeby polewać to słodką śmietanką (nie bitą, taką ciekłą!). Tina, która była w Anglii długi czas, potwierdza - tak to jedzą :) I rzeczywiście jest smaczne.

For this recipe you will need 1 ovenproof pie dish approximately 21cm/10in diameter x 4cm/2in deep (approx. 1.25 litre/2 pints capacity).
Ingredients
For the filling
500g/1lb 2oz strawberries, hulled
50g/2oz caster sugar
25g/1oz ground almonds
4 tsp vanilla extract
For the topping
110g/4oz plain flour
1 tsp baking powder
75g/3oz cold butter, diced
100g/3½oz flaked almonds
75g/3oz demerara sugar
double cream, to serve
Preparation method
Preheat the oven to 200C/400F/Gas 6. Put the hulled strawberries into your pie dish (I use a round one) and sprinkle over the sugar, almonds and vanilla extract. Give the dish a good shake or two to mix the ingredients.
Now for the crumble topping: put the flour and baking powder in a mixing bowl and rub in the cold, diced butter between thumb and fingers (or in a freestanding mixer or food processor). When you’ve finished, it should resemble rough, pale oatmeal.
Stir in the flaked almonds and demerara sugar with a fork.
Tip the topping over the strawberry filling, covering the strawberries in an even layer and pressing the topping in a little at the edges of the dish.
Set the dish on a baking sheet and bake in the oven for 30 minutes, by which time the crumble topping will have darkened to a pale gold and some pink-red juices will be seeping and bubbling out at the edges.
Leave to stand for 10 minutes before serving, and be sure to put a jug of chilled double cream on the table alongside

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz