piątek, 27 maja 2011

Sweet and sour meatballs

Wygooglałam świetny kanał youtube o gotowaniu: startcooking. Bardzo proste przepisy, bardzo fajnie i zgrabnie przedstawione. Bez niepotrzebnych dłużyzn - tak, jak lubię.
Zrobiliśmy wczoraj sweet and sour meatballs. Razem z młodymi, zapiekanymi ziemniakami (ten przepis: http://startcooking.com/blog/53/Roasting-Potatoes) były obłędnie smaczne :)
Bardzo ważne: w przepisie na ziemniaczki trzeba POMINĄĆ SÓL, oni chyba ZWARIOWALI




Przepis stąd: http://startcooking.com/video/210/Sweet-and-Sour-Meatballs

Składniki trzeba przeliczyć niestety na gramy, ja jeszcze zmniejszyłam proporcje, żeby dopasować je do 700 g mięsa. Następnym razem nie będę się patyczkować, zrobię kilogram i zamrożę :)

Do 700 g mięsa było:
0,7 cup seasoned bread crumbs
1,4 egg - 1 big egg?
1,4 tsp salt
2,8 tbsp butter (3)
olive oil (orig: 2 tbsp)
240 g apricot jam
0,35 cup barbecue sauce


Aha, oczywiście nie mam seasoned bread crumbs, ale dodałam do mięsa trochę przyprawy do mięsa mielonego.

Oryginalny przepis:

1/2 cup of minced onions
1 pound of ground veal
1 pound of ground pork
1 cup of seasoned, dry bread crumbs
2 eggs
2 teaspoons of salt
2 tablespoons of butter
2 tablespoons of olive oil
SAUCE

2 Tablespoons of butter, melted
One 10-12 ounce jar of apricot jam
1/2 cup of barbeque sauce
Preheat Oven to 350.

Mix together the veal, pork, bread crumbs, eggs, minced onion, and salt.

Form into 1 inch balls.

Melt butter and oil in a fry pan and brown meatballs.

In a large bowl, mix together melted butter, apricot jam and barbeque sauce. Add the browned meatballs and gently coat the meatballs with the sauce.

Pour the meatballs and sauce into a large, flat, baking dish and bake for 30 minutes or until bubbly.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz