poniedziałek, 30 maja 2011

Pancakesy ananasowo-bananowe

No, WRESZCIE znalazłam przepis na naprawdę smaczne pancakesy! Proporcje odmierzyłam, jak zwykle, co do grama. Upieczone placki wyszły mięciutkie jak marzenie, rozpływające się w ustach!

Aha, nie dałam skórki od cytryny, bo mi się nie chciało - zamiast tego parę kropel aromatu cytrynowego. Tak, wiem...

Przepis stąd: http://www.mojewypieki.com/przepis/pancakes-z-ananasami

Składniki na około 12 pancakes:
3/4 szklanki mąki pszennej (można zastąpić połowę mąki mąką razową)
1 szklanka (250 ml) maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 jajko
pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki jasnego brązowego cukru
2 łyżki oleju
1 nieduży banan, pokrojony na plasterki
150 g ananasów (mniej więcej 4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałki

Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Smażyć na nieprzywierającej patelni (na minimalnej ilości oleju). Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni pancakes'a pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć do koloru brązowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz