niedziela, 20 marca 2011

Ryba z kuskusem

Wielki Post, więc tradycyjnie już przechodzimy na dietę wegetariańską. A ja ciągle myślę o tych przepysznych skrzydełkach miodowo-musztardowych, które taką miałam ochotę zrobić przed rozpoczęciem postu i po prostu nie zdążyłam :/ A teraz przez cały tydzień jem byle co, bo nie mam szans nawet wrócić do domu przed nocą, nie mówiąc o zjedzeniu czegokolwiek. Dziś zbawieniem jest zamówiona pizza, która czeka na mnie w domu. Obiad po 21.00 - cudownie.
Nasz wegetarianizm w tym roku nie obejmuje ryb, daliśmy sobie tę furtkę, bo rzadko ryby jemy, a przymusowa bezmięsność może nas do tego zmotywować :) Cel jest taki: wyjść poza schemat - ryba w panierce, ziemniaki i kapucha. Pierwsze koty za płoty to ten przepis, którym się po prostu zachwycałam - szczególnie że idealnie nadaje się do zabrania do pracy i odgrzania w mikrofali (sprawdzone!).

Przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sola/sola_pieczona_w_kuskusie/przepis.html

Cytuję:

Składniki, 2 porcje:
Sola:
• 2 wypatroszone sole, każda po około 250 g lub 4 filety z soli
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Kuskus:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1/3 cebuli, posiekana
• 3 łyżki masła
• 300 ml gorącego bulionu + 2 łyżeczki sosu rybnego (niekoniecznie)
• 120 g kaszy kuskus
• 4 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, mięty, kolendry lub bazylii)
• 3 łyżki posiekanych pestek dyni

Dodatki:
• cząstki cytryny do podania
• brokuły ugotowane na parze wymieszane z odrobiną poszarpanej salaty i polane np. winegretem

Wykonanie:
Sola: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryby umyć i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oprószyć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Kuskus: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić ją na wolnym ogniu (5 minut), dodać czosnek i dalej smażyć przez 2 minuty. Na koniec dodać masło.
Do miseczki wsypać kaszę i wlać gorący bulion (oraz sos rybny jeśli go używamy). Przykryć i odstawić na 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, wymieszać z czosnkiem i cebulą z patelni oraz z ziołami i pestkami dyni (1 łyżkę zostawić).
Dwa naczynia żaroodporne (lub jedno większe) posmarować masłem, ułożyć ryby, na wierzchu rozłożyć wiórki z reszty (1 łyżka) masła. Ryby obłożyć kuskusem i posypać resztą pestek dyni. Wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut. Jeśli na ostatnie 5 minut pieczenia przestawimy piekarnik na funkcję grilla, kasza dodatkowo ładnie się zrumieni.
W międzyczasie ugotować brokuły na parze, wymieszać z sałatą i winegretem. Rybę podawać prosto z naczynia, z brokułami i cząstkami cytryny.

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz