niedziela, 20 marca 2011

Haluszki z twarogiem

Czas przygotowania: 1,5 godziny, ale przy małych ziemniakach, w których w dodatku było mnóstwo wykrajania. Pół godziny zajęło obranie ziemniaków. Powinnam też była nastawić wodę zanim włączyłam tarkownicę.

... czyli babka ziemniaczana na szybko ;) No dobra, gdzie haluszki, a gdzie babka, powiecie? Ok, no to w takim razie cepeliny na szybko.

Przy gotowaniu haluszków było bardzo zabawnie, bo pierwsze dwa, które wrzuciliśmy na próbę, po prostu... zniknęły :> Rozpuściły się ;P Dodaliśmy z 10x tyle mąki co w przepisie i dopiero coś się dało z tego zrobić. Może to dlatego, że nie dość dobrze wycisnęliśmy ziemniaki. Ale następnym razem wypróbuję chyba jakiś inny przepis albo będę znowu robić "na oko".

Cebulka, szczypiorek i rozkruszony twaróg jako dodatki sprawdzają się doskonale :)

Jak znajdę trochę wolnego czasu, mam zamiar wypróbować wegetariańską babkę ziemniaczaną z pieczarkami.

Przepis: http://zwegowani.pl/haluszki-slowackie-z-twarogiem/

Ok, aktualizacja: Zdecydowanie najbardziej odpowiadają mi proporcje z tego przepisu: http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt.php?id_o=674, czyli 2 szklanki mąki na 1 kg ziemniaków (u nas jeszcze + 2 jajka). Mniejsza ilość mąki po prostu nie wchodzi w grę.



Od Jedzenie

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz