wtorek, 19 października 2010

Blok czekoladowy

Ulubiony przysmak M, który zrobił wczoraj całą keksówkę czekolady i teraz wcina to jak ciasto ;P

Źródło: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3329597&start=570

Blok czekoladowy

500 g pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowane!)
ok. 200 ml wody
200 g masła
250 g cukru (u mnie zazwyczaj z trzciny cukrowej)
3 łyżki kakao
Wypełniacz dodatkowy: rodzynki, herbatniki, orzechy... co kto lubi...

Przygotować foremkę silikonową, lub metalową wyłożoną folią spożywczą
lub papierem do pieczenia. Podobno fajnie wychodzi w Liliannie, ale
nie próbowałam.

Do bardzo dużej miski wsypać mleko w proszku, połamane na kawałki
herbatniki, potłuczone orzechy i rodzynki. Wymieszać suche produkty.

Do garnuszka wlać wodę, włożyć masło, cukier i kakao. Mieszając -
zagotować (cukier powinien się rozpuścić, a całość połączyć w
jednolity płyn). Nie studzić.
Do suchych produktów wlać połowę płynu i mieszać. Dolewać partiami
pozostały płyn, i dość energicznie każdorazowo mieszać.
Wyłożyć uzyskaną gęstą masę do foremki, ubić masę, by pozbyć się
ewentualnych pęcherzyków powietrza. Przykryć folią spożywczą.
Przestudzone wstawić do lodówki, aż do porządnego stwardnienia.

Ja natomiast dorzucam link do przepisu z mojego ulubionego, sprawdzonego źródła, czyli Moich Wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz