czwartek, 9 września 2010

Placuszki z cukinii wg Nigelli!

Moje poszukiwania najlepszych placuszków cukiniowych dobiegły końca (no dobra, nie szukałam zbyt długo, w sumie zrobiłam takie placuszki dwa razy, ale i tak uważam, że te są mistrzostwem świata :)). Nie cierpię stać i smażyć, ale od czasu do czasu skuszę się na te pyszności :) Nawet kontrowersyjny pomysł pokropienia ich limonką moim zdaniem doskonale zdaje egzamin - nie są mdłe, więc nie trzeba zabijać ich smaku keczupem czy innym Tao-tao. No i mają w sobie tyle zieleniny, że muszą być smaczne (cały pęczek pietruszki - to mnóstwo żelaza!).

No więc cytuję przepis Nigelli:

INGREDIENTS
4 courgettes (approx. 750g)
5-6 spring onions, finely chopped
250g feta cheese (wydaje się, że będzie słony i dominujący, ale całkowicie znika, trzeba jeszcze dosolić)
Small bunch fresh parsley, chopped
Small bunch fresh mint, chopped, plus extra to sprinkle over at the end (aha, tak, już idę do sklepu i kupuję pęczek świeżej mięty! in my dreams. Tak więc biorę kilka gałązek z balkonu i na tym się kończy, reszta to suszona)
1 tablespoon dried mint
1 teaspoon paprika
140g plain flour
Salt and pepper
3 eggs, beaten
olive oil for frying (mam mniejsze wyrzuty sumienia, kiedy smażę na oliwie, bo podobno zdrowsza - ale czy to prawda? smerf to wie)
3-4 limes (ja tam kupuję jedną limonkę i zużywam mniej więcej połowę ;])

METHOD
Coarsely grate the courgettes with either the grating blade in the processor or by hand.
Spread the little shards out on a tea towel and leave for about 20 minutes to get rid of any excess wetness.
Put the chopped spring onions in a bowl and crumble in the feta. Stir in the chopped parsley and mint, along with the dried mint and paprika. Add the flour and season well with salt and pepper. Gradually add the beaten egg and mix thoroughly before stirring in the drained, grated courgettes. Don't be alarmed by the unflowing straggly lumpiness of this batter; it's meant to be this way.
Heat a few tablespoons of oil in a large frying pan and drop heaped dessertspoons of the mixture into the hot oil, flattening the little cakes down with the back of the spoon as you go. Cook these little patties for about 2 minutes each side until golden, and then transfer to a couple of waiting plates.
Chop up the limes and tumble them about the edges of the plates. Sprinkle over a little more chopped mint and eat them just as they are, spritzed with lime juice as you go.

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

Od Jedzenie

P. S. Znalazłam inny, podobny przepis z fajnym sosem na blogu Kalejdoskop Kulinarny: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com/2011/08/kolokithokeftedes-placuszki-z-cukinii.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz