środa, 14 lipca 2010

Naleśniki czekoladowe z jagodami i mascarpone

Przepis jest stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2010/06/Nalesniki-czekoladowe.html

Cytuję:

Składniki na 20 sztuk:
80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1 łyżka kakao
500 ml mleka
1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki ciemnego rumu
szczypta soli
Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.
Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.
Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie serek mascarpone i borówka amerykańska.

Autorka mówi o borówce, my użyliśmy jagód. Mascarpone jest diabelnie drogie, ale akurat w sklepie była przecena. Pewnie następnym razem zastąpimy je bitą śmietaną albo zwykłą, kwaśną śmietaną, chociaż trzeba przyznać, że było pysznee...

Aha, jako że mascarpone jest twardawe, trzeba je rozmieszać z odrobiną słodkiej śmietanki :)

Od Jedzenie

1 komentarz: