piątek, 23 lipca 2010

Babeczki z nutellą

Przepis stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Babeczki-z-nutella.html

To moje awaryjne babeczki na wynos na różne okazje :) Ale ostatnio mi jakoś nie wychodzą, bo bez formy, w samych papilotkach, zwyczajnie się rozłażą :( No nic, placki babeczkowe też dobre.

Oczywiście ekstraktu waniliowego nie dodaję, bo i skąd...

Cytuję przepis:

Składniki na 12 babeczek:
140 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
3 jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
nutella (około pół szklanki)
Masło utrzeć (można mikserem) na puszystą masę. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, patyczkiem zrobić esy-floresy.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz