sobota, 27 lutego 2010

Sos Aurora (czyli po prostu sos pomidorowy na zasmażce)

Postanowiliśmy nie jeść mięsa przez Wielki Post (nie religijnie tylko zdrowotnie, a jeśli chodzi o mnie to światopoglądowo - szkoda mi zwierząt :(( ). W związku z tym zaczęłam przeglądać puszka.pl w poszukiwaniu bezmięsnych przepisów :) I trafiłam na sos, którego kiedyś szukałam - a przynajmniej wydaje mi się, że to ten. Tak czy siak bardzo smaczny, zjedliśmy z kalafiorami, jak na obrazku. A przepis jest tu.

Cytuję:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml bulionu
1/4 łyżeczki białego pieprzu
3 łyżki śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego

W rondlu stopić masło. Dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na wolnym ogniu. Dodać wywar, posolić i popieprzyć, dusić, aż sos zgęstnieje. Wmieszać śmietanę i koncentrat pomidorowy.

(będę musiała wypróbować mniejszą ilość zasmażki, a większą śmietany, albo coś takiego)

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz