niedziela, 8 listopada 2009

Makaron szpinakowy z kapustą i grzybkami mun

Brzmi może mało zachęcająco, ale jest naprawdę smaczne :) Wzięlismy przepis z opakowania makaronu szpinakowego błyskawicznego Tao Tao. Najlepsze jest to, że przepis nazywa się "makaron z kurczakiem", tylko że chyba zapomnieli dopisać kurczaka do składników. A może to taki żart? Tak czy siak bez kurczaka jest super :)

Cytuję:
makaron szpinakowy
5 suszonych grzybów MUN
5 suszonych grzybów SHIITAKE (tych nie udało nam się jeszcze kupić, więc jemy tylko z mun ;))
3 ząbki czosnku
150 g cienko pokrojonej kapusty
1 mała posiekana cebula
szczypiorek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Przygotować makaron wg przepisu (czyli na 5 minut zalać gorącą wodą). Grzyby też trzeba namoczyć (instrukcja na opakowaniu), potem pokroić w cienkie paski. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa i grzyby, smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać makaron, sos sojowy i przyprawy i dusić na małym ogniu przez 3 minuty. Dobrze wymieszać, posypać szczypiorkiem (myśmy nie mieli akurat). Podawać na gorąco (a jak ;P).


Zostało nam pół główki kapusty, więc chyba trzeba będzie wyszukać fajny przepis na kotleciki z kapusty (mniam :)).

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz