środa, 7 października 2009

Jabłecznik z cynamonem

Przepis od koleżanki mamy ;) Takie smaczne, poczciwe, porządne ciacho :)

1 kg mąki
1 1/2 szklanki cukru
6 żółtek
1 mała kwaśna śmietana (200 ml)
kostka margaryny
2 czubate łyżeczki proszku - albo więcej, w przepisie w ogóle jest całe duże opakowanie proszku na 1 kg mąki ;)

jabłka (4-5)

Zmieszać mąkę, cukier, proszek i resztę.
Jedną część (taką roladę) włożyć do zamrażarki. Drugą częścią wylepić blachę (dużą, do mięsa) (czyli tą płaską, w której pieczemy pizzę ;)). Obrać jabłka i pokroić na ósemki lub kostkę. Obsypać cukrem i cynamonem. Wyłożyć jabłka na ciasto (można posypać pod jabłkami bułkę tartą) i przykryć drugą częścią ciasta - kroić ją w plastry i kłaść jeden obok drugiego. Po wierzchu posypać cukrem pudrem i cukrem. Upiec - ok. 45 min. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz