środa, 7 października 2009

Ciasto Snickers

Dostałam przepis od kolegi (chyba był to Bartek Masternak ;)) po tym jak przyniósł to ciasto na bożonarodzeniową imprezę w LO ;)

Ciasto:

1 kg mąki (bez 1 szklanki) (matko, co to za wyliczenia! ;P no ale w sumie ok, skoro mąkę kupuje się na kilogramy ;))
1 jajko
1 margaryna (roztopić)
1 łyżeczka sody
1 szklanka mleka
1-2 cukry waniliowe
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę, sól, sodę, cukier waniliowy wymieszać i dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i mleko. Zagniatać jak na makaron (A: czyli jak???? ;P). Ciasto przepuścić przez maszynkę z dużymi dziurkami i rozkładać na blachę, rozdzielając na paski (A: no to jesteśmy ugotowani, nie mamy maszynki do mięsa :(). Upiec z tej porcji 5-6 blaszek (emm... ile czasu, jaka temperatura? zakładam że 180 stopni i aż będzie złote, czyli gdzieś 10-15 minut)

Karmel:

1 puszkę mleka zagęszczonego słodzonego zagotować w wodzie, w całkowitym przykryciu (gotować 2 godziny) - oczywiście chodzi o wrzucenie do wrzątku ZAMKNIĘTEJ puszki!)
0,5 kostki masła

Ostudzone mleko z puszki dodać do roztartego masła i ucierać. Po wyrobieniu masy dodać całe upieczone ciasto i mieszać dużą łyżką. Rozłożyć na blachę, polać czekoladą i wstawić na noc do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz