wtorek, 14 lipca 2009

Bób z sosem śmietanowo-maślanym

Przepyszny wegetariański, letni obiadek :)
Potrzebne:
1kg bobu
1/3 kostki masła (?) (M., tyle dawałeś, czy mniej?)
ze 2 łyżki cukru?
śmietana kwaśna
natka pietruszki

Bób gotujemy i obieramy (mile integrujące zajęcie, można je wykonywać na dworze :)).
W garnuszku roztapiamy masło, mieszamy ze śmietaną, słodzimy porządnie, solimy szczyptę. Wrzucamy bób i natkę pietruszki - mieszamy i gotowe :)

Ja uwielbiam, jak sosu jest tyle, że przypomina to zupę. Lubię też, jak bób jest mączny i trochę rozgotowany; natomiast M. (specjalista w przyrządzaniu tego dania) woli chyba bardziej zwarte ziarna bobu :)

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz