niedziela, 31 maja 2009

Ziemniaki z jajkiem sadzonym i szpinakiem

Dzięki temu obiadkowi wykorzystaliśmy zalegającą w lodówce śmietanę i ser :) Do tego był przepyszny i bardzo zdrowy :)

Wystarczy oczywiście ugotować ziemniaki i usmażyć po dwa jajka na głowę (użyliśmy do smażenia masła, pycha). Najwięcej roboty (jeśli tak w ogóle można powiedzieć) jest ze szpinakiem, ale znalazłam IDEALNY przepis (niech autorka wybaczy za skopiowanie, ale nie chcę go stracić, jeśli kiedyś strona lubelli przestanie istnieć):
"składniki
1 kg szpinaku lub 1 opakowanie mrożonego
1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany
10 dag utartego żółtego sera
* sól, szczypta cukru
Sposób przygotowania
Do zagotowanego mleka włożyć szpinak, gotować kilka minut. Mąkę dobrze wymieszać ze śmietaną, dodać do szpinaku, a gdy całość zawrze odstawić dodać masło i utarty ser, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Dodatek do obiadu idealnie pasuje z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami."

Zdjęcie mam, więc może któregoś dnia wrzucę.

P.S. Jedliśmy dziś nowe ciastko warszawskie, zygmuntówkę. Bardzo smaczne, tylko beza jak dla mnie jest zbyt słodka :(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz