niedziela, 31 maja 2009

Ryż z jabłkami

Update 2015.02.20: Właśnie zrobiłam najsmaczniejszy ryż z jabłkami ever! Bardzo dobrym pomysłem było użycie ryżu do sushi (następnym razem sprawdzę ten do arborio). Przesmażyłam też plastry jabłka na maśle z brązowym cukrem i cynamonem.


W piątek postanowiłam zrobić superłatwe jedzonko w postaci ryżu z jabłkami. Nie ma tu żadnej filozofii: gotuje się ze 3 woreczki ryżu, kładzie połowę do żaroodpornego naczynia, przekłada ze dwoma-trzema pokrojonymi, obranymi jabłkami, obsypuje hojnie cukrem i cynamonem i przykrywa drugą warstwą ryżu. To wszystko zapieka się w piekarniku (170 stopni) aż się zacznie rumienić z wierzchu. Mama zawsze robiła to w prodiżu, ale ja takiego nie mam :(
Przepis na ryż z jabłkami znalazłam też tutaj, ale ja nie dodaję mleka.

Uwielbiam ten ryż polany ogromną ilością kwaśnej śmietany i posypany cukrem i cynamonem (też dużo!).

Od Jedzenie

Od Jedzenie

I do pracy:

Od Jedzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz