niedziela, 31 maja 2009

Makaron z brokułami

Robiłam to jakiś czas temu - łatwe, pyszne i wegetariańskie :)

Od Jedzenie


Skopiowane stąd.

Makaron z brokułami - składniki

250 g włoskiego makaronu penne
300 g brokułów
50-80 ml oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
spora szczypta kruszonego chili
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo tarty parmezan

Makaron z brokułami - sposób przygotowania

Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, chilli i łodygi brokułów, smażyć i mieszać przez 3 minuty. Dodać różyczki kwiatów, smażyć i mieszać. Po chwili dolać 3 łyżki wody z makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem.
W tym czasie odcedzić makaron, dodać na patelnię z brokułami, zamieszać. Makaron podawać posypany pieprzem i parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz